Soutěž městské knihovny – otázky na únor

Archiv
Verze pro tisk |

Odpovědi můžete doručit poštou na adresu městské knihovny nám. T.G.Masaryka 170, elektronicky na adresu  knihovna@clnet.cz nebo osobně do jakéhokoliv oddělení nebo pobočky městské knihovny. Z došlých správných odpovědí vylosujeme každý měsíc vždy jednoho soutěžícího, který získá knižní odměnu. Na konci roku pak vylosujeme ze všech správných odpovědí hlavního výherce, který získá hodnotnou věcnou cenu. Nezapomeňte uvádět své jméno a adresu!
Soutěžní otázky budou vždy 3 a týkat se budou zajímavostí  města Česká Lípa a jejího okolí.  Pro usnadnění jen uvádíme, že pokud si s otázkami nebudete vědět rady, odpovědi vždy najdete v publikacích, které jsou v knihovně k dispozici. Knihovnice Vám rády poskytnou požadované prameny a dokumenty, nikoliv však odpovědi.


Otázky pro únor :


1. Jan Jetřich z Dubé nechal v roce 1583 vystavět letohrádek se sgrafitovou výzdobou. V jakém stylu je vystavěn?


2.Na rohu náměstí T.G.Masaryka stojí budova banky z roku 1921. V jaké architektonickém slohu byla postavena?


3.Známou secesní stavbou v České Lípě je Unionka. V kterém roce byla postavena?


Správné odpovědi z 1. (lednového) kola :


1. Prameniště Ploučnice  leží mezi obcemi Janův Důl a Osečná a  nazývá se Jenišovská tůň.


2.  Dobranovský potok ve Vlčím Dole, Sporka pod Českou Lípou (u čističky) a Robečský potok v Dubici jsou přítoky Ploučnice, které  do ní vtékají v nejbližší blízkosti města Česká Lípa.


3. Na řece Ploučnici se nacházejí i dvě přírodní zajímavosti. U Novin  pod Ralskem se nachází průrva Ploučnice,  na toku mezi Mimoní a Českou Lípou to jsou meandry Ploučnice.


Ze správných odpovědí jsme vylosovali jednoho výherce, kterým je pan Karel Steiner z České Lípy. Získává přírodovědné publikace, které do soutěže věnoval Liberecký kraj a drobné upomínkové předměty.


 

Nahoru