Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Rada kraje odsouhlasila sloučení učilišť

Archiv

Sloučení těchto škol je v souladu s Dlouhodobým záměrem rozvoje vzdělávání a výchovně vzdělávací soustavy Libereckého kraje a optimalizací sítě škol Libereckého kraje.


Střední odborné učiliště oděvní ve Cvikově dlouhodobě vykazuje velice nízký zájem absolventů základních škol o studium a ekonomická stabilita subjektu je výrazně ohrožena. Proto kapacita i nabídka oborů tohoto učiliště přejde na Střední odbornou školu v České Lípě, která převezme i veškerý majetek.


Pro region zůstanou zachovány vyučované obory z oblasti textilní výroby, navíc dojde k efektivnímu využití Střední odborné školy v České Lípě. Zvýší se prostupnost jednotlivých oborů. Například žák, který nebude úspěšný ve studiu tříletého oboru, bude moci využít nabídky oborů dvouletých. Zároveň se předpokládá nárůst zájmu o obory, které byly dosud vyučovány ve Cvikově, a to z důvodu posunutí spádové oblasti. Škola se také přiblíží k firmám, které později zaměstnají její absolventy.


V souvislosti s tímto sloučením se počítá i se stavebními úpravami objektu odloučeného pracoviště Střední odborné školy Česká Lípa ve Svojsíkově stezce, dojde k uvolnění odloučeného pracoviště v Novém Boru. Projekt vypracovaný vedením školy počítá s umístěním šicích dílen do objektu v ulici Svojsíkova stezka, do prostoru současných nevyhovujících dílen. Dojde tak k centralizaci příbuzných oborů na jedno pracoviště.


Mimo rekonstrukce jednotlivých dílenských prostor včetně technologického zařízení dojde i k rekonstrukci sociálního zařízení tak, aby vyhovovalo současným hygienickým požadavkům. Předpokládané náklady stavby uvedené v projektu činí 4 980 000,- Kč, se kterými se počítá v investičním fondu kraje. Situace byla projednána s místní samosprávou a řešení bylo přijato s porozuměním.