Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Multižánrový festival Wonderland v Brništi

Loňského roku se v Brništi objevilo zjevení. Uskutečnil se tam multižánrový festival Wonderland, který na sebe upoutal pozornost nejen díky originálnímu vizuálu, ale především celkovým nápadem a programem.

Na pár důležitých informací o druhém chystaném ročníku jsme se zeptali spoluorganizátora akce Martina Macháčka.

Jak byste charakterizovali festival Wonderland?

Festival Wonderland je multižánrová nejen hudební událost s doprovodem workshopů a uměleckých dílen. Základním mottem je pestrost všeho dění a propojování zdánlivě neslučitelných "světů".

Kde se vzal nápad na festival či z jakého popudu festival před rokem vznikl?

Projekt vznikl společným záměrem obce Brniště a Wonderland teamu využít a oživit prostor tamního areálu lesního zátiší. Jedna z organizačních složek má navíc k tomuto místu blízké vazby.

Co určuje dramaturgii festivalu?

Snažíme se nabídnout zajímavé inovativní umělce na poli hudby elektronické i akustické, audio-vizuální projekty napříč hudebním spektrem. Reflektujeme aktuální trendy, ale také osvědčené postupy.

Co byste určili jako přednost vašeho festivalu?

Po ekonomické stránce je to forma dobrovolného vstupného, z dramaturgické jsou to neokoukaní interpreti s velkým tvůrčím potenciálem.

Jaké/ho interpreta/y byste vypíchli z letošního programu?

Na festival dorazí nadějný ruský producent Long Arm, jehož produkce by se dala charakterizovat jako sofistikované propojení jazzových postupů a aktuální elektroniky. Dále němečtí Stereo TAM TAM se svou energickou audio-vizuální show, legendární breakbeatové uskupení StephunkT či originální tuzemská Forma, která na sebe upozornila ztvárněním živě hraného soundtracku k českému němému filmu Erotikon.

Jaký doprovodný program je připraven pro návštěvníky?

Připraven je mj. kulinářský workshop, thajská masáž, výstavy, žonglování či mistrovství v Zeměkuli.

Festival je takříkajíc v plenkách, jsou nějaké cíle, k nimž byste chtěli dojít?

Žádné konkrétní cíle si neklademe. Pražádné ambice nás netíží. Necháváme tomu volný průběh a budeme rádi za každého příznivce, který naši snahu ocení.

Proč navštívit v přemíře festivalové nabídky právě váš festival?

To už je na každém, jaký důvod si zvolí. Mimo jiné festival s dobrovolným vstupným a příjemné prostředí, kde se bude odehrávat, by mohly být jedny z výrazných motivačních faktorů.

 

Wonderland 2013 | 16.–18. 8. 2013 | areál lesního zátiší Brniště | www.w-land.cz | vstupné dobrovolné
 

Multižánrový festival Wonderland v Brništi