Knihy regionu (17)

Archiv
Verze pro tisk |

A můžeme obdivovat všechny ty inženýry, techniky i dělníky, kteří v 19. století bez dnešní mechanizace takovou stavbu zvládli.


Historií plánování, příprav a výstavby této trati z Teplic až do Liberce se zabývá obsáhlá publikace Zdeňka Šindlauera „Severočeská transverzálka“, která jistě uspokojí všechny milovníky lokomotiv, vláčků, nádraží a železniční dopravy i literatury o našem kraji. Z Českolipska se zájemce může blíže seznámit se stanicemi v Blíževedlech, Kravařích, Stvolínkách, Zahrádkách, České Lípě, dozví se podrobnosti o žíznikovské přeložce, o nádraží v Zákupech a Božíkově. Vlečkovou velmocí je nazvána Mimoň, vzpomenuty jsou zastávky v Pertolticích, Velkém Grunově, Brništi, Velkém Valtinově i Jablonném v Podještědí a Lvové.


Obdivuhodné je, že veškerý doprovodný obrazový materiál nakreslil či narýsoval autor sám, nepoužil jedinou dobovou fotografii. Bohužel vyslovuje také obavy, že provoz na této trati se může v brzké době zastavit, což již reálně hrozí úseku Řetenice – Lovosice a svoji existenci nemá jistou ani úsek mezi Litoměřicemi a Českou Lípou. Snad právě nedostatek autobusových spojů mezi Libercem a Českou Lípou zajistí fungování této části tratě i do budoucnosti.


Knihu je možno si prohlédnout v čítárně Městské knihovny Česká Lípa na náměstí TGM, domů si ji zájemce může vypůjčit v oddělení naučné literatury tamtéž.



Šindlauer, Zdeněk. Severočeská transverzálka.  Zdeněk Šindlauer.  Vyd. 1. Praha : Pavel Malkus, dopravní nakladatelství, 2008. vi, 220 s. ISBN 978-80-87047-12-5.


Nahoru