38/2010

Verze pro tisk |

Druhá část povrchního hodnocení zastupitelů. Na fotbale v Dubici a první prodloužená. Můj báječný rozvod a vážně o sexuální závislosti. Maturitní generálka je za dveřmi.

Děkuji všem českolipským anonymům, že si na mě po minulém deníku vzpomněli. Hned mám jasněji ve svých politických preferencích. Mimo jiné jsem modroptáčník, Skokanova kurva, estébák a komunista. A bude hůř, dnes bych měl subjektivně (a po upozornění dodávám, že i povrchně) zhodnotit druhou půlku zastupitelů. Jediným, kdo se po deníku ozval osobně a kterého se zastali i neanonymní lidé (včetně mojí ženy), byl Tomáš Vlček. Tak jsem si řekl, že mu ještě něco naložím. Ano, přiznávám, že jeho charakteristika byla příliš jednostranná a hlavně, jak mě upozornili kolegové, zastaralá. Řada zástupců z městských škol si myslí, že místostarosta se opravdu snaží a pro školská zařízení dýchá. Ještě k Vlčkovu patriotismu. Dělal jsem si srandu, když jsem ho shrnul do vyjádření, že během své funkce pořídil městu tři občany. Ještě jsem chtěl upozornit na jeden postřeh: ukažte mi jiného představitele města, který by se zúčastňoval tolika kulturních akcí. Od přednášení básní po koncerty vážné i jiné hudby? No, ale abych ho zase nepřechválil a nedojal. Pojďme na zastupitele prozatím opomíjené.

Petr Máška (ČSSD)

Nemám rád, když mi někdo pošle článek, já ho z nějakého důvodu nevydám, a on vzápětí napíše „nevinné“ upozornění majiteli i-novin. Vydávání článků není naše povinnost, děláme to v řadě případů zadarmo, občas navíc některé důležité e-maily, k naší velké nelibosti, skončí ve spamovém koši.  A teď k panu zastupiteli. Během tohoto volebního období se nejvíce zviditelnil svým postojem v případu prodeje Českolipské teplárenské. Patřil spolu se svým stranickým kolegou Štrumfou k velkým odpíračům. Vše skončilo jejich odstoupením z koalice a podáním „nevinného“ trestního oznámení na starostku města. Sympatický mi je svou prácí v charitě, angažuje se v nadaci Adra i aktivitách spojených s problémy na sídlišti Sever. Coby ekolog pracoval v komisi pro životní prostředí. Zúčastnil se 20 jednání, ze dvou byl omluven, poté byl odvolán.

Ladislav Mimra (ODS)

Známý českolipský fotograf se dostal do zastupitelstva poměrně snadno, ale během celého období se nijak neprojevil, v podstatě jen hlasoval, jak bylo potřeba. Stal se členem komise pro oblast kultury, která zasedla dohromady jedenačtyřicetkrát, třicet čtyřikrát u toho byl i Ladislav Mimra. Kandiduje jako šestnáctka ODS, prakticky bez možnosti znovuzvolení. 

František Nacházel (ODS)

Pana Nacházela vídávám na zastupitelstvu už druhé volební období, a pokud zrovna nebyl v návrhové komisi, neslyšel jsem ho nikdy mluvit. Má stejnou funkci jako předchozí zastupitel - hlasovat. V roce 2008 byl dosazen do komise pro rozvoj města a regeneraci MPZ. Od té doby se zúčastnil 21 jednání, pětkrát chyběl, z toho jednou neomluveně. Zároveň byl v kontrolním výboru, na jehož jednáních měl takřka čtvrtinovou absenci (dvakrát neomluvenou). Kandiduje jako dvacítka ODS.

Zdeněk Novák (ODS)

Kdo má prachy - má motorku. Kdo prachy nemá - umře jinak. Takové motto má jeden z aktivnějších řadových zastupitelů vládnoucí strany na facebooku. Patřil mezi mé oblíbenější. Jeho hlavním bodem zájmu byl sport a myslím, že řada organizací je se systémem financování této aktivity spokojená. Byl předsedou příslušného výboru a nikdy na jeho jednání nechyběl. Osobně jsem si myslel, že bude na kandidátce výš než na osmém místě. (Dlouho jsem se také domníval, že je to ten Novák, o kterém mi před lety jeden pražský šíbr z ODS vyprávěl, že si nechal v Lípě postavit tenisovou halu za městské peníze. Až později mi došlo, že hovořil o Luboši Novákovi ze společnosti Mega.)

Oldřich Panc (KSČM)

Doma bych takového pedanta mít nechtěl, ale v zastupitelstvu se mi, aspoň co se týká efektu, jeho práce líbí. Na rozdíl od řady jiných materiály skutečně čte a neustále upozorňuje na faktické i pravopisné chyby. Z opoziční lavice ale těžko může ovlivňovat zásadní směřování města. Před roky za komunisty jen kandidoval, teď už je jejich členem. Nikdy jsem nepochopil, proč si ho komunisté nedali do čela, vždyť i já mám slabé chvilky a snad bych mu i dal hlas. Ne, ne, zatím vždy jsem slabé chvilky překonal. Byl členem škodní a likvidační komise (z 33 jednání pětkrát chyběl) a finančního výboru (z 35 jednání čtyřikrát chyběl).

Jaroslav Popelka (SNK - ED)

Jako bezpartijní byl zvolen do zastupitelstva za subjekt s názvem Sdružení nezávislých kandidátů - Evropští demokraté. Před čtyřmi lety využil své mediální známosti a z poměrně spodní pozice na kandidátce přeskočil tehdejšího lídra Petra Pokorného, mluvčího nemocnice. V zastupitelstvu však byl příliš osamocen, vstoupil do koalice a prakticky nijak se neprojevoval. Pracoval ve výboru pro sport, ze 40 jednání jich navštívil 35.

Jaroslava Procházková (ODS)

Profesionální zaměstnanec ODS, pro kterou pracuje již sedmnáct let, od roku 1994 jako oblastní manažerka. Na zasedáních se příliš neprojevuje, ale hlasuje samozřejmě naprosto loajálně. Jedenkrát navštívila komisi sociální a bytovou, ze které následně odstoupila. Mandát dokončila v komisi škodní a likvidační, v níž zasedla pětadvacetkrát (ze třiceti jednání). Byla jedním ze tří zastupitelů, kteří seděli v redakční radě Městských novin (ještě Tomáš Vlček a Zdeněk Novák).

Jan Riedl (Unie pro sport a zdraví)

Dlouholetý zastupitel byl v tomto volebním období jen stínem z předchozího. Zdaleka neměl tolik připomínek, z velké části jen loboval za atlety, kteří v tomto čase i díky jemu dosahují řady úspěchů (měl bych hovořit spíše o atletkách). Za minelu lze označit jeho projev týkající se nemocnice (ale možná i díky němu přišel ředitel na následující jednání zastupitelů). Jako osamocený člen opozice neměl na rozhodování o městě prakticky žádný vliv.  Seděl v kontrolním výboru, ale měl takřka třetinovou absenci, často i neomluvenou. V následujícím období nekandiduje.

Petr Skokan (věci veřejné, dříve ODS)

Jestli by mě někdy bavilo psát paměti některého z místních zastupitelů, tak by to byl jistě Petr Skokan. Za toto volební období toho stihl mnoho: rodná strana ho nepodržela jako hejtmana, lid ho nezvolil jako senátora, vystoupil z ODS, vstoupil do Věcí veřejných, vyhodili ho z rady města, stal se poslancem. Od té doby, co byl odejit z rady města, na zastupitelstvu hodně štěkal, schwarzbachovatěl. Po zvolení poslancem se uklidnil a nyní bych řekl, že s rozmyslem kouše. Jestli jsem správně hledal, tak nebyl v žádné komisi ani v žádném výboru.

Jaromír Štrumfa (ČSSD)

Jak to napsat šikovně, abych zase nebyl napadán za neúctu ke stáří? Pan Štrumfa má už zkrátka svůj zenit za sebou. Jeho vitalita je obdivuhodná, ale jeho projev už bývá často k smíchu (tím nemyslím jen sebe, ale i kolegy zastupitele). Velmi často se ohrazuje kvůli čemukoliv, co by mělo město zadlužit. To je samozřejmě hezké, ale občas jsou jeho návrhy mimo realitu naší specificky české a českolipské podoby kapitalismu. Po prodeji ČLT společně s Petrem Máškou opustil koalici. Byl členem kontrolního výboru, z jehož jednání se jednou omluvil, a členem komise škodní a likvidační. Tady chyběl na jednání třikrát, ani jednou se podle zápisu neomluvil. Byl předsedou dozorčí rady městských lesů, v této funkci ho na konci roku 2008 vystřídal Karel Bubeník. Ve stejné době byl z dozorčí rady odejit rovněž Petr Máška. V současné době jsou tedy jejími členy kromě Karla Bubeníka ještě Jan Stejskal, Lucie Trnečková (dvojka Starostů), Jaroslav Popelka a Jana Prokešová (kandiduje za ODS).

Ladislav Záruba (US - DEU)

Mě tenhle pán bavil, už proto, že svérázným způsobem komentoval dění na zastupitelstvu. Jen jsem měl někdy pocit, že kromě Angeliny Jolie či Jennifer Lopez miluje ještě Hanu Moudrou (ze dvou třetin máme stejný vkus … to jako že já nemusím Angelinu :o)). Až nekriticky se vždy snažil chránit ji a vlastně celou radu města před jakkoliv oprávněnými výtkami. Nechal se naverbovat (rád) do jakéhosi poradního sboru, který měl nakukovat pod pokličku společnosti MVV (té, co si koupila naší teplárnu). Pan Záruba ještě slíbil dodat jeden díl svých příspěvků, tak uvidíme, jak čtyři roky na radnici vyhodnotí. Kandiduje znovu, tentokrát za Starosty. Byl v komisi sociální a bytové, na jednáních chyběl jen dvakrát.

Jana Zejdová (KSČM)

Vzpomínám si, jak vehementně bránila výstavbu bytů na Ladech, která je jedním z největších finančních průšvihů dosluhujících zastupitelů. Vedle Jana Riedla byla druhým právníkem v zastupitelstvu, který občas usměrňoval naivní představy laiků. Jinak jsme se na zastupitelstvu poměrně míjeli, takže jsem její aktivity moc nezaznamenával. Vždy měla velmi inteligentní projev, přesvědčivý, nicméně pro mě malinko nedůvěryhodný - už kvůli tomu, za kterou stranu jako bezpartijní kandiduje. Do budoucna jako čtyřka, což bude zřejmě na hraně volitelnosti, spíše za ní. Byla ve výboru pro prodej nemovitostí, na jehož jednání sedmkrát chyběla (jednou bez omluvy).

Dnes vyšel rozhovor s Miroslavem Hudcem (zde). Příští týden ještě vyjdou předvolební rozhovory s Janem Stejskalem, Jiřím Kočandrlem, Tomášem Vlčkem a snad i Antonínem Lačným.

Minulý týden jsem kultuře či sportu mnoho nedal, až o víkendu jsem se urval od práce. V sobotu dopoledne jsem zašel na prestižní derby starších žáků mezi Lokotkou a Dubicí. Pověsti o dubickém družstvu nelhaly. Složeno bylo takřka výhradně z cikánů a zápas se samozřejmě neobešel bez incidentu. Bohužel pěstí dostal po zápase v šatně právě můj syn, takže veškerá výchova k národnostní a rasové toleranci je v háji. Aspoň výsledek potěšil. Přestože někteří dubičtí hráči kličkovali jako Brazilci, disciplinovanost a herní vyzrálost Lokotky slavila úspěch. Zvítězila 14 – 0. Krátké video:

 

Starší syn a má zahraniční studentka měli svou první prodlouženou. Předcházel jí nedůstojný prodej vstupenek v režii hotelu Merkur, který mi dal vzpomenout na osmdesátá léta. Podobnou kulturu jsem zažil například při prodeji zájezdů  CKM (Cestovní kancelář mládeže). Atmosféru zase přibližuje krátké video.

 

Na příští týden mám v diáři především maturitní generálky. Udělal jsem si školení na zadavatele, takže teď doma studuji pokyny, abych zítra něco nezkazil. Bod jedna: Přivítejte žáky slovy „Vítám vás na dnešní zkoušce – didaktický test z českého jazyka a literatury ve vyšší úrovni obtížnosti. Sedněte si prosím do lavic po jednom za sebou. Na lavici si ponechte pouze psací potřeby a průkaz totožnosti…

Na další stránce pokynů se dozvídám, že budu na tabuli kreslit hned pět obrázků, aby všichni maturanti po třinácti letech studia věděli, jak se dělají křížky do testových archů.

Samozřejmě se nesmí nic podcenit, ale manuál vypadá někdy až směšně. Asi nejvíce nás i studenty prudí, že během celé zkoušky nesmějí na záchod ani oni, ani já. Opuštění zkušební místnosti znamená odstoupení od maturity. Testy trvají déle než hodinu a půl. Už jsem u maturit zažil dost nevolností, omdlívaček i studentek, kteří nervózně běhaly na záchod co deset minut.

A co čeká příští týden vás? Samozřejmě kromě voleb. V kinech je stále Habermannův mlýn, na který se snad rovněž konečně dostanu. V úterý můžete naživo vidět ženu v pokušení Elišku Balzerovou v divadelním představení s názvem Můj báječný rozvod (Divadlo Nový Bor). Lípa Musica se vrací do České Lípy programem s názvem DOT 504 Dance Company s podtitulem Snová balada o sexuální závislosti. Na tiskovce jsem se ptal, zdali jde o lehký žánr. Prý ne, jde o poměrně náročný pořad založený na výrazovém tanci.

Nahoru