36/2010

Verze pro tisk |

Pár řádků o předvolebních plánech Starostů a Věcí veřejných. Kdo mě zaujal na tiskovce? Jak vypadá etický kodex politika? Po Danysovinách přijde Danysovadlo. Novoborská ještěrka. Příští neděli na ptáky.

Své volební priority představily tento týden další dva subjekty.

Starostové pro Liberecký kraj, za které se prozatím prezentuje jen místostarosta Tomáš Vlček, vytvořili leták, na němž slibují takřka vše a zároveň nic. Jmenovaný místostarosta se realizuje především v oblasti školství, takže hned první bod jejich volebního programu zní: Investice do škol, školních hřišť a mateřských školek. Podle mě jde ze strany města o povinnost. Od toho vybírá daně. Že se tak občas neděje, je druhá věc. Druhý bod: Dokončení připravovaných projektů. Konkrétně jsou jmenovány rekonstrukce Jiráskova divadla, umělá vodní plocha v Dubici a cyklostezka Varhany. Všechny tři věci jsou už hotovou věcí, takže opět chybí trochu nápad. Oblíbenými evergreeny radnice a teď teda i Starostů (z nichž starostou nikdo nebyl) jsou revitalizace městského parku, turistický ruch (propagace České Lípy v celostátním tisku, důraz na Ploučnici a vodáctví, muzeum textilu a vodní hrad). Starostové našli inspirace i na stránkách i-novin, když hledají řešení pro Jeřábkovo náměstí (studie a následně realizace odpočinkové plochy s herními prvky, parčík).

Na konci předvolebního letáčku Starostů pro Liberecký kraj jsou tři závazky:

1. Otevřenost

2. Transparentnost veřejných zakázek

3. Etický kodex politika

Po etickém kodexu jsem pátral na stránkách strany, ale nic takového jsem nenašel. Jen vágní prohlášení na letáku, že politik nebude dávat dopředu nereálné sliby.

Od spolku osobností vystupujících pod hlavičkou Starostů je sympatické, že skutečně neslibuje prakticky nic. Nabídkovou impotenci přikládám jejich vytížení, většinou jde o lidi, jejichž hlavní aktivitou je něco jiného než politika. Těžko lze očekávat od Martina Prokeše, že se v průběhu festivalu Lípa Musica bude zabývat tvorbou volebního programu. A takto bychom mohli omlouvat každého z první desítky kandidátky. Otázkou je, jestli to po jejich zvolení bude jiné.

To Věci veřejné jsou jinou kapitolou. Zde jsem popsal jejich pondělní tiskovou konferenci, na kterou dorazila více než půlka kandidátky.

Mimochodem tato strana má etický kodex politika poměrně obsáhlý. Vyjímám několik bodů:

Volení zástupci občanů, zastupitelé, radní, starostové chápou výkon svého mandátu jako veřejnou službu, za niž nesou odpovědnost.

V souvislosti s výkonem funkcí nepřijímají zástupci občanů žádné dary, protislužby, ani odměny kromě odměn vyplácených na základě zákona.

Při výkonu své funkce se zástupce občanů zdrží jednání, které by přineslo jemu samotnému, jeho rodinnému příslušníkovi či osobě blízké neoprávněnou výhodu.

Zástupci občanů se tímto zavazují nepodpořit svým hlasováním přidělení veřejné zakázky jakékoli obchodní společnosti, ve které figurují oni, nebo osoby jim blízké.

Zástupce občanů se zavazuje zveřejnit výši svého platu, stejně jako jiné povinné údaje, které jsou určeny zákonem.

V případě, že byl zástupce občanů pravomocně odsouzen ze spáchání trestného činu, vzdá se svého mandátu.

Na stránkách místních Věcí veřejných přibývají nápady jako houby po dešti. Například dnes mě zaujalo, že chtějí snížit platby ve sportovních zařízeních města pro sportovní kluby. To bych třeba bral, neboť pro některé rodiče musí být prakticky nemyslitelné přihlásit dítě do sportovního kroužku - já osobně platím za své děti 800 měsíčně, přitom dvě z nich sportují z větší části v zařízeních města. Nevím, jak by takovou pálku utáhly rodiny bydlící v protějším paneláku. Otázkou samozřejmě je, z čeho se pak budou haly a tělocvičny financovat.

Ale nechme program Věcí veřejných, umějí si ho prodat sami. Teď k lidem. Jak jsem již napsal, na tiskovou konferenci přišlo 13 kandidátů plus ještě několik sympatizantů. Všichni se tvářili, že táhnou za jeden provaz, všichni chtějí v Lípě změnu. Super, ale já s tím mám jeden problém. Současná situace v České Lípě je z velké části dílem Petra Skokana, proto mi jeho slova znějí falešně. Přestože ho uznávám jako velkého regionálního politického hráče a patriota. Určitě je z místních Věcí veřejných nejvýraznější osobností, což je ale zároveň na škodu. I na tiskové konferenci se měl aspoň pokusit držet se více vzadu a dát vyniknout jiným.

Pojďme si napsat aspoň pár slov o kandidátech, kteří se na tiskovce představili.

Antonín Lačný - je lídrem kandidátky, ale vymanit se ze stínu Petra Skokana je pro něj takřka nadlidský výkon, místo do čela stolu si sedl do jeho rohu, promluvit se pokoušel asi po půl hodině a právě srovnané své věty neměl. Osobně ho ze školy znám jako výraznější osobnost. Pokud bude chtít mezi těmi dravci uspět, bude muset být na sebe tvrdší. Ale už si zvyká, v rámci PR přišla například tato fotografie z jeho setkání s ministrem školství :o).

Jiřina Mimrová - několik let úspěšně vládne Libertinu, beru ji jako pěknou, kreativní ženskou, ale na tiskovce její věty neměly ani hlavu, ani patu. Je dvojkou kandidátky. Také je otázkou, jak moc jí ublíží aféra s osobními dokumenty dětí, které se našly v popelnici u Libertinu.

Petr Skokan - už jsem o něm napsal hodně, je tahounem, mluvit se naučil sakra dobře, ví, kdy může zaútočit, kdy se omluvit, kdy hodit žertík. Rozhodně nepůsobil jako na zastupitelstvu, kde tak trochu plní roli Schwarzbacha (šťoural z ČSSD, který byl zastupitelem v předminulém období). Pokud ho budu volit, tak ne kvůli tomu, že bych chtěl, aby VV vyhrály volby, ale protože má stále Lípě co dát.

Tomáš Karlík - sedl si po Skokanově levici, ale za celou dobu neřekl jediné slovo.

Hana Broulíková - suverénně se usadila po druhé ruce Petra Skokana, usmívala se, ale nijak výrazně do hovorů nezasáhla.

Romana Lejčarová, desítka kandidátky, byla pro mě jedno ze dvou příjemných překvapení. Spolumajitelka firmy je energická, kritická, odhodlaná. Škoda, že se zašila až na nevolitelné místo. Na první dojem bych se touto paní nechal klidně zastupovat.

Podobně sympaticky na mě působil ještě Ivo Novotný, sedmnáctka kandidátky. Působil sebevědomě, k věcem mluvil zasvěceně, bez zbytečných kudrlinek.

Spíše soukromě jsem si povídal s ředitelem průmyslové školy Petrem Veselým a referentkou památkové péče Ivou Hollanovou. Oba na mě působili jako kandidáti, kteří mají své město rádi a jsou ochotní pro něj něco obětovat. Ostatní kandidáti z nižších míst se příliš neprojevovali.

Asi bych měl zase nějak shrnout: na kandidátce Věcí veřejných je jedna okoukaná tvář a řada neokoukaných. Kandidují z různých pohnutek a různě mohou také městu prospět. Rozhodně bych jejich kandidátku nezatracoval, ale také bych ji nezatrhával celou.

A frrrr od politiky. Včera jsem se zúčastnil skvělé akce v Boru. Jmenovala se Novoborská ještěrka a šlo o geozávod, na který se sjela třicítka vyznavačů geocachingu z blízkého i vzdálenějšího okolí. Přes drobné chybičky v listingu akce splnila účel. Poznali se lidé, kteří na stránkách této hry vystupují většinou jen pod nicky, objevili jsme nová místa v okolí sousedního města a vyhráli si. Já jsem soutěživý typ, takže jsem hnal své spoluhráče do kopců, sám neustále skloněný nad GPS přístrojem, dokonce i na indiánský běh došlo. Cinklo druhé místo, ale asi je to úplně jedno, radost bych měl i z fleku předposledního (s posledním si nejsem úplně jistý:o)).

 

Aspoň jedna fotografie ze Dne bez aut. Česká Lípa připravila v rámci celoevropské kampaně několik akcí pro veřejnost. V ulici u průmyslovky a v nedalekých prostorách dopravního hřiště byl zajištěn program, který si pro návštěvníky připravily Dům dětí a mládeže Libertin, Městská policie, Besip, Policie ČR a pracovníci Záchranné zdravotnické služby z České Lípy.

Do kalendáře jsem si napsal Hyde Park, který se v Novém Boru snaží uspořádat kandidát za Zemanovce Pavel Danys.

Společně s pozvánkou rozesílal i odpověď novoborského starosty na svou výzvu:

Pane Danys,

účastním se podobných akcí, které organizují nezávislé instituce. Tuto akci považuji za volební a proto se nemohu zúčastnit,ODS pořádá vlastní kampaň.

Děkuji za pozvání.

Přeji krásný den

Jindřich Mareš

starosta Nový Bor

Podle mě udělal starosta jedinou rozumnou věc. Jak může pořádat Hyde park někdo, kdo napadá (většinou anonymně) každého majitele jiného názoru, kdo poskakuje během zasedání zastupitelů s plakátem modrého osla? Bude jen dobře, když tuto akci budou ignorovat i ostatní strany a občané, to správné divadlo je v Boru u autobusáku.

Takže, kam se v příštích dnech vypravit?

Snad ještě nikdy jsem neslyšel a nečetl na nějaký film tak rozporuplné kritiky jako na Román pro muže. I příští týden se na něj můžete vypravit do kina Crystal. Na svátek Svatého Václava vystoupí v Jezvém Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie. V sobotu se v rámci Lípy Musiky představí v Bazilice Všech svatých maďarský varhaník István Mátyás. Světový festival ptactva můžeme oslavit nedělní přírodovědnou vycházkou vedenou odborníkem z muzea. Pokud si chcete udělat svůj vlastní názor na dramatizaci díla Jana Tichého, máte opět šanci 1. října v ústeckém Činoherním klubu.

Nahoru