33/2010

Verze pro tisk |

Kde se vzal bobr v České Lípě? Kandidátka komunistů zveřejněna. Video z protržené hráze Mlýnského rybníka v Holanech. Nedělní dopoledne na Lokotce. Příští týden přednese v Lípě Máj Barbora Hrzánová. Do Crystalu míří Festival Manifesto.

 

Vracím se ještě k bobrovi v České Lípě, který vylezl z Ploučnice během povodní. Pokoušel jsem se o tomto živočichovi na Českolipsku zjistit více prostřednictvím pana Honců z Vlastivědného muzea. I on použil slovo "bomba", protože doposud se bobři Ploučnici vyhýbali a jejich výskyt byl nejblíže zaznamenán v úseku Labe mezi Ústím a Hřenskem. Oběma se nám zdálo složité, že by se bobři dostávali na Českolipsko proti proudu právě během povodní, takže pan Honců pátral dále. Později napsal například toto: "Zapátral jsem po existenci bobra na Českolipsku a ukázalo se, že zejména rybářům není tento druh úplně cizí. Od dvou věrohodných rybářů mám tři pozorování z loňského roku (2009) v Dubici a to z úseku mezi Fehrerem a přítokem Sporky. Před několika lety jsme zde jako muzeum dělali průzkum z hlediska protipovodňové ochrany, ale to zde bobr ještě nebyl."

Výše napsané znamená, že příroda v okolí České Lípy se zřejmě definitivně obohatila o dalšího chráněného a atraktivního savce. Ochranáři jistě skáčou nadšením, vodohospodáři, rybáři či zahrádkáři jejich nálady zřejmě sdílet nebudou.

Myslel jsem, že dnes přidám další předvolební trošku, ale jako na truc od rána nefungují stránky statistického úřadu (zde), kde již byly zveřejněny i kandidátky, které nám byly doposud tajeny. Zajímal jsem se především o komunisty, protože moc nepočítám s tím, že by se Suverenita či Vlastenecká strana mohly do zastupitelstva České Lípy dostat. Za to komunistů tam zřejmě bude více.  V končícím volebním období seděli konkrétně Josef Adamčík, Oldřich Panc a Jana Zejdová (ona jako bezpartijní). Tito tři kandidují i tentokrát. Trochu překvapivě je jedničkou automechanik Josef Adamčík, který na zasedání zastupitelů ani trochu nepřipomíná osobnost, lídra. Dvojku mu dělá Oldřich Panc, který bývá jedním z nejlépe připravených zástupců lidu. Sice šťourá, ale jeho komentáře nepřekračují únosné normy. Další místa si bohužel z hlavy nepamatuji. Co se týká ostatních kandidátek, ukázalo se, že zprávy, které jsem uvedl minulý týden jako neoficiální (zde), byly z dobře informovaných zdrojů.

Týden jsem měl napraný akcemi. Z velké části je to dáno u nás bydlící studentkou, které se snažíme vytvářet program. Ve své domovině hrála házenou, u nás se nadchla pro florbal. Snad využije i osmi let, po které hrála na pozoun, a posílí jeden ze zdejších bandů. Včera jsme navštívili prázdninovou „pouť“ v Novém Boru a před tím akci s názvem Paintball Czech Army Cup 2010. Po přečtení článku v Českolipském deníku jsme vypustili lezení na Ralsko a zamířili na hradčanské letiště. Pro běžného návštěvníka šlo o propadák. V jednom rohu letiště se dobře bavili účastníci soutěže paintballových mužstev, ale jejich klání probíhalo v lese, kam divák samozřejmě nesměl. Obdivovat se tak dali jen kluci hrající si na vojáky a jejich vymakané vzduchovky.

Když se přešla letištní plocha, což se nesmělo, ale nikde při vstupu to nebylo napsané, dostali jste se do veřejného sektoru. Zrovna přijížděl další z prázdných (úplně) autobusů z Mimoně. Chtěl jsem pustit korunu a nechat děti zastřílet si, ale ještě nebylo dostavěné hřiště pro veřejnost, z pódia vyhrávala jen reprodukovaná muzika, jinak se o nás nikdo nepral. Nakonec jsme nalezli aspoň malou sbírku zbraní z druhé světové války a nechali se zlákat na kus vlastenecké přednášky v jednom z hangárů.

Pro diváka prostě hodně nepovedená akce. Nějak mi celkově zapadla do situace na Ministerstvu obrany. Armáda ji zaštítila, svou polívčičku si přihřál i hejtman Libereckého kraje, ale já fakt nepochopil, proč na ni vůbec lákali veřejnost. Ani ten slíbený Antonov nepřiletěl. Být mladší, byl bych nadšený aspoň z různých pexes, časopisů či pohlednic na velice kvalitním papíře, kterých se v areálu povalovaly mraky.

Neutěšená je situace celého letiště. Oficiálně všude zákaz vjezdu, neoficiálně se toleruje, že pod přistávajícími letadly se bruslí, jezdí na kole, testují rychlé motorky a auta. Je to stát zcela bez jakýchkoliv pravidel. Už dvacet let.

Zde je krátké video z Hradčan:

 

Zde ještě jednou video z vystoupení skupiny Xindl X v Boru. Já osobně je docela žeru, ale ani jedno z mých současných tří dětí nebylo ochotno vydržet do konce, takže spíše jen jakási zpráva o náladě na náměstí v Novém Boru.

Část týdne jsem pobýval na adaptačním kurzu prvních ročníků. Vrátil jsem se nadšený. Vyvedlo se počasí a mám pocit, že se poměrně vyvedli i studenti. Jeden z večerů jsem si odskočil k protržené hrázi Mlýnského (nebo také paradoxně Hrázského) rybníku. Obzvlášť večer místo působí jako po apokalypse.

 

Zde ještě zkrácený sestřih z naší gymplácké akce. Snad i z něho je vidět, jaká nálada na ní vládla. Teď ještě vydržet do konce školního roku.

V neděli dopoledne jsem si zašel na utkání prvního kola okresního přeboru starších žáků v kopané mezi Lokotkou a Jablonným v Podještědí. Mám atmosféru na Lokotce rád, navíc za ni poprvé hrál můj mladší syn, který se pro fotbal nadchl už v trochu pozdním věku. Zvuky nádraží, hezky vonící, ale šíleně chutnající kafe, levná cola, povzbuzování fotřínků a mamin, křik trenérů, nadšení třináctiletých kluků, hodně gólů. Tento způsob nedělního rána zdá se mi poněkud šťastným. Výsledek je trochu vedlejší, ale naši kluci vyhráli 12 : 2. Tři góly dal Pepa Fara, dva Víťa Česenek, který aspoň mně na hřišti Lokotky nahrazuje Rosického. Výstavní gól předvedl Max, což se mi dokonce podařilo zachytit na flipu.

A co nás čeká příští týden? Díky Veronice Svitákové se v pátečních tipech na výlet dozvídáme mnoho nového o Karlu Hynkovi Máchovi. Pokud si chcete jeho Máj skutečně užít, pak zamiřte ve středu do Vlastivědného muzea. Velebáseň jara přednese snad neúžasnější česká interpretka současnosti Barbora Hrzánová. Od čtvrtka probíhá v Libereckém kraji Festival Manifesto, do kterého se zapojilo i českolipské kino Crystal. Máme tak možnost vidět několik festivalových hitů. Více se dozvíte zde. O víkendu lze jít například na vodní hrad a využít nabídky spojené se Dny evropského dědictví.

Nahoru