30/2010 – 2. část

Verze pro tisk |

Uměl jsem si vybrat týden, kdy odjet z České Lípy. Nemíním to více rozebírat. Poštu mám plnou různých tiskovek a dalších zpráv. Něco jsem vydal ještě včera v noci či dnes dopoledne jako samostatné články, něco vydal Ondra Víteček. Některé věci, které ztratily na aktuálnosti, ale přesto tvoří jakýsi dokument událostí, jsem časově seřadil do dnešního deníku. 

Nakonec toho bylo jedenáct stránek, tak jsem text raději rozdělil na dvě půlky.

Středa

Několik zpráv z radnice v Novém Boru

Hasičská technika dostává zabrat

Při zásazích v průběhu povodní dostala pořádně zabrat hasičská technika, a tak ji musí  za pochodu opravovat a průběžně doplňovat i novoborští hasiči. „Měli jsme poškozený naviják na terénním vozidle Toyota, do noci jsme dávali do kupy obě terénní vozidla i nákladní Pragu V3S,“ potvrzuje Josef Kočí, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Novém Boru.  „Poškodily se nám také speciální gumové obleky, proto potřebujeme nové. Na jejich nákup se nám bude hodit 20 tisíc korun, které jsme dostali z krizového fondu Libereckého kraje.

Čerpadla prý hasičům prozatím neodešla, ale pro všechny případy si ještě zakoupí tři další.

Do Chrastavy přivezli chleba i elektrocentrálu

Elektrocentrálu potřebují jako sůl v Chrastavě. Ve středu jim ji přivezli novoborští hasiči.  A když už měli do Chrastavy namířeno, naložili do terénní Toyoty také část materiální humanitární sbírky, kterou v Novém Boru zorganizovali. V českolipských pekárnách se ještě zastavili pro kbelíky a zadarmo tu dostali také čerstvý chleba a pečivo pro postižené občany v Chrastavě.

Starosta Kunratic už převzal od velitele JSDH v Novém Boru humanitární pomoc v hodně 10 tisíc korun, které uvolnilo ze svého rozpočtu jako rychlou pomoc město Nový Boru. „Nakoupili jsme čisticí prostředky, balené vody, lopaty atd. Dalších 10 tisíc korun poskytne některé z postižených obcí také naše jednotka,“ sdělil Josef Kočí.

Pomoc přichází i z Moravy

V nejbližších době dorazí do Nového Boru materiální humanitární sbírka, kterou uspořádali občané z Jeseníku. A proč právě odtud?  Jeseničtí tak solidárně oplácejí  pomoc, kterou v červenci 2009   poskytli Jeseníku postiženému katastrofální povodní občané Nového Boru. Sbírku zorganizoval  Sbor dobrovolných hasičů Nového Boru a na Moravu odvezl kamion naložený po plachtu paletami naplněnými balenými vodami, čisticími a hygienickými prostředky, nářadím  a dalšími věcmi, které lidé ve vodou zatopených oblastech potřebují nejvíce.

Kraj má k dispozici 40 milionů korun

Místostarosta Nového Boru  Stanislav Valdman upozorňuje na 40 milionů, které Liberecký kraj získal od státu jako rychlou finanční pomoc pro obce a občany postižené povodní. „Z kraje jsme už dostali informaci, že kraj bude peníze rozdělovat v nejbližších dnech. Jsme také připravení vyplácet mimořádné sociální dávky, ale podle předběžných informací o ně zřejmě nebudou žádat občané Nového Boru a jeho místních částí. Vzhledem k rozsahu škod způsobených povodní je naopak určitě bude vyplácet město Cvikov.“

Povodňová komise dobře obstála

Organizace a koordinace pomoci,  zprostředkování kontaktů, vazby na kraj i obce, důležité informace pro postižené oblasti – jmenujme namátkou hlavní úkoly, které v  době povodní musí zvládat sedmičlenná povodňové komise působící v Novém Boru, v obci s rozšířenou působností. V úterý přijeli do Nového Boru zástupci krizového štábu Libereckého kraje a krajské povodňové komise, aby zhodnotili, jak komise pracovala, poradili, co je potřeba ještě doladit. Budiž Novoborským ke cti, že v krizové situaci obstáli dobře.

„Dostali jsme informace o dalších krocích Libereckého kraje při odstraňování následků povodní,“ uvedl Pavel Štyndl, tajemník povodňové komise. „Ve středu zahájili dva pověření zaměstnanci Městského úřadu v Novém Boru mapování škod, které velká voda napáchala. „Škody evidujeme a vyhodnocujeme, zajímají nás především komunikace a mosty. Liberecký kraj tyto informace nezbytně potřebuje pro plán obnovy území zasaženého povodní,“ zdůvodnil. Finanční prostředky bude kraj následně rozdělovat na základě konkrétních údajů z jednotlivých obcí.  S krizovým štábem Libereckého kraje je Pavel Štyndl denně ve styku, v terénu tráví většinu času spolu s dalšími členy povodňové komise. „Se starosty obcí dotčených povodní na místě řešíme, co je právě potřeba. Teď jsme zajišťovali statika do Mařenic, v Bukovanech jsou to rozbité cesty, kontrolujeme popusti a odpouštění rybníků atd. A ve tři odpoledne máme na programu další jednání povodňové komise. “

Rybníky odpouštějí a monitorují

Hladina rybníka v Kunraticích i jezírka pod Klíčem (má narušenou hráz), začala pozvolna klesat, protože jejich vlastníci preventivně odpouštějí vodu pro případ další povodňové vlny.

Stav všech rybníků na Novoborsku průběžně monitorují pracovního odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Boru. Důvod je nasnadě, do Ploučnice  může odtékat jen dohodnuté množství vody. Monitoring neprobíhá od zeleného stolu, ale v terénu, kam úředníci vyrážejí na obhlídku vodních nádrží. 

„Před hodinou jsme byli v Bukovanech, kde jsme kontrolovali stav čtyř svojkovských rybníků. U Kachního rybníka je hráz protržená na třech místech, ale v současné době ji už opravují, a proto je rybník vypuštěný,“ zdůvodnila ing. Jitka Kopčáková z odboru životního prostředí. Hráze zbývajících tří rybníků jsou v pořádku, ale s ohledem na nepříznivou předpověď počasí je majitelé také odpouštějí. „Teď jedeme do Skalice. Velké škody na komunikacích tu sice  způsobil rozlitý potok Šporka, ale rybník musíme zkontrolovat také.“

Malá popovodňová rekapitulace(tisková zpráva města Česká Lípa z 11. srpna.)

Tři dny od nedělní bleskové záplavy už město Česká Lípa vydalo do postižených oblastí stovky kusů dezinfekčních a čistících prostředků a pomůcek, pracovního nářadí atp. Do domácností putují také stovky litrů balené pitné vody a ošacení, které je vydáváno v Domě humanity a ve Farní charitě v Dubické ulici.  Povodňový a krizový štáb města Česká Lípa proto děkuje všem, kteří do humanitární sbírky přispěli. Mezi dárci jsou jak jednotlivci, tak podnikatelské subjekty a města a obce z celé republiky, např. Kralupy n. Vltavou, Velvary, Vejprty, Uherské Hradiště. Pomoc České Lípě nabídla i dvě partnerská města a to polský Boleslawiec a slovenský Bardějov.

Česká Lípa jako obec s rozšířenou působností státní správy se snaží tuto pomoc směrovat jak do postižených lokalit na svém katastru, tj. do Dubice, Dolní Libchavy, Žíznikova, Dobranova či Heřmaniček tak i do okolních postižených měst a obcí tj. Horní Police, Mimoň, Stružnice, Velenice, Velký Valtinov, Volfartice, Zákupy a Žandov.  I pro tyto obce se po celé republice shánějí rovněž vysoušeče. Na základě žádostí starostů tak povodňový štáb už do zaplavených obcí vydal cca 70 vysoušečů. Dalších zhruba 40 již bylo vydáno občanům České Lípy na základě jejich telefonických žádostí a na cestě jsou další vysoušeče, o které je ze strany obcí i občanů stále velký zájem.

Důležité jsou i odpadové nádoby a svoz odpadu. Ten se zajišťuje ve spolupráci se svozovou firmou tak, aby byly operativně uspokojeny všechny požadavky. V postižených místech tak bylo rozmístěno cca 40 velkokapacitních kontejnerů, které jsou neustále vyváženy. Kromě toho postiženými městskými lokalitami pendluje od pondělí svozové auto, které neustále odváží jak napytlovaný písek, tak další odpady. Řeší se i speciální likvidace biologického odpadu (uhynulá zvířata, potraviny). Ty je nezbytné uložit do igelitových pytlů a zavolat na tel. svozové firmy Marius Pedersen (602 180 400), která se už postará o likvidaci. Jedinou podmínkou je, že potraviny nesmí být ani ve skle ani v plechovém obalu.

V tuto chvíli štáb eviduje rovněž nabídky dobrovolníků, jejichž pomoc mohou využít jak okolní obce, tak obyvatelé České Lípy, kteří mohou o pomoc dobrovolníků požádat na tel. 487 881 204 a město jim pomoc rádo zprostředkuje.

Humanitární pomoc je na českolipské radnici přijímána i vydávána každý den v době od 8 do 18 hodin. Město z popudu veřejnosti zřídilo i konto veřejné sbírky „Povodně 2010“ na pomoc občanům České Lípy, kteří byli zasaženi bleskovou povodní. Číslo účtu, na který lze zasílat finanční pomoc, je 43-7555290277/0100, Komerční banka, a. s., pobočka Česká Lípa.

Povodňový a krizový štáb koordinuje také další technickou pomoc a spolupracuje se všemi složkami integrovaného záchranného systému a v neposlední řadě koordinuje práci obou sborů dobrovolných hasičů, kteří v posledních dnech pomáhají zejména s odčerpáváním vody, o které si mohou občané požádat na tel. 150. Už od páteční noci pak všichni členové bedlivě sledují vývoj počasí a zprávy Českého hydrometeorologického ústavu a v tuto chvíli se všechny oči opět obracejí k podmračené obloze.

Stovka dobrovolníků pomohla s úklidem v povodňových oblastech. Další se chystají na sever příští týden. (tisková zpráva Čmeláka)

Stovka zejména firemních dobrovolníků přijela na odklízecí brigády, které 10. a 11. 8. uspořádal Čmelák – Společnost přátel přírody. Velké firmy (např. KPMG, Česká Spořitelna, ČSOB) uvolnily své zaměstnance, aby pomohli v Hrádku nad Nisou a Bílém Kostele s úklidem bahna a odpadků, které přinesla povodeň. Pro velký ohlas nejen u dobrovolníků, ale i v postižených obcích, pořádáme další akci v úterý 17. 8. 2010 na Frýdlantsku.  

Největší ekologická organizace na severu Čech „Čmelák – Společnost přátel přírody“ využila při povodňové pomoci dlouholetých zkušeností s koordinováním dobrovolnický prací a znalosti regionu.  Bylo totiž velké množství lidí, kteří chtěli pomoci, ale nevěděli jak. Oslovili jsme proto naše dobrovolníky a firemní partnery a domluvili jsme se se starosty v postižených obcích, potvrzuje koordinátorka pomoci Edita Nesrstová: „Zejména v Bílém Kostele nás přijali s otevřenou náručí, protože obec není tak medializována a dobrovolníků tu mají nedostatek.“

Lidé postižení pohromou byli velmi vděčni za pomoc, a když jsme vynosili trámy a nepořádek z celé zahrady, neubránili se často slzám, říká jedna z dobrovolnic Lenka Najmanová: „Jednu zahradu v Hrádku nad Nisou uklízelo 12 dobrovolníků 4 hodiny. Vůbec si nedokážu představit, jak dlouho by  trvalo, kdyby to uklízeli sami. Navíc tam bylo naplaveno několik obrovských kusů dřeva, které jsme museli odnášet v několika lidech.“

Čmelák SPP pomohl v Hrádku nad Nisou rozvozem sponzorských darů ve formě hygienických potřeb (saponáty,dezinfekce, toal.papír, košťata, lopaty - sponzorský dar od firmy KAF Facility, s.r.o.) a potravin (polévky, mléka, müsli, čokolády, paštiky - dar od České spořitelny). Vše jsme rozdali obyvatelům žijících v domech podél Nisy, kteří byli vytopeni. V Bílém Kostele jsme předali několik tašek s ošacením a lůžkovinami rodině, která příšla o vše.

Další odklízecí brigáda je naplánována na úterý 17. 8., kdy Čmelák SPP bude uklízet na Frýdlantsku. Už se přihlásilo více než 30 lidí a přidat se může kdokoliv, říká mluvčí Čmeláka SPP Martin Benda: „Více informací vám podá koordinátorka pomoci Edita Nesrstová na 777 749 107; 604 708 052. Budou se opět likvidovat nánosy bahna a odpadků, proto zvolte odpovídající oblečení i obuv. Přivezte si, prosím, vlastní pití a občerstvení, Čmelák zajistí pracovní rukavice a nářadí“.

Sraz pro dobrovolníky z větší dálky je 17. 8.  v 9 hodin na parkovišti u libereckého Makra (první sjezd z dálnice od Prahy, loc: 50°44'4.132"N, 15°3'0.438"E), odkud se společně dopravíme na postižená místa.

Dostihová pouť

Myslel jsem na dostihovou pouť v Miímoni, kterou jsem minulý týden tolik doporučoval. Jak asi dopadla? Odpovědí je následující plakát:

Vodohospodáři varují (tiskovka Nového Boru)

V závěru týdne má na severu Čech opět vydatně pršet. Koryta vodních toku jsou zanesená, břehy zničené, okolní půda nasycená vodou, a proto vodohospodáři varují: „I nižší dešťové srážky mohou způsobit povodeň.“

„Na povodňové komisi jsme se mimo jiné dohodli, že je v obcích potřeba pečlivě hlídat hladiny řek a potoků, být v neustálém kontaktu se starosty  a v hodinových intervalech informovat hasiče, aby mohli včas určit, co se dá v nejbližší době očekávat,“ sdělil Pavel Štyndl, tajemník povodňové komise. „Jakmile začne pršet, příslušníci Jednotky Sboru dobrovolných hasičů začnou obce objíždět.“

Čtvrtek

Aktuální informace z Hrádku nad Nisou – 12. 8. 2010 (tiskovka z Hrádku nad Nisou)

Ve středu bylo dokončeno frontální čerpání zaplavených sklepů. Dnes bude pokračovat čerpání individuální v místech, kde jej dosud nebylo možné provést. Hasičské sbory dnes v celém městě provádějí řezání velkých kusů zničeného nábytku, stromů a trámů, aby o víkendu, kdy se čeká hodně dobrovolníků, mohl být odpad rychle odvážen. Řada dobrovolníků pomáhá s úklidem rekreačního areálu Kristýna.

V celém městě již teče voda, ode dneška obnovila RWE dodávky plynu v celém městě.

Ve středu proběhla demolice prvního z domů, odsouzených ke zbourání. Stejný osud čeká ještě minimálně další tři objekty. Pro potřebné zajišťujeme náhradní ubytování trvalejšího charakteru (dosud byla využívána škola).

Včera bylo na sociálních dávkách vyplaceno obyvatelům postiženým povodněmi 2,4 mil. Kč, dnes bude vyplaceno dalších 3,4. Dávky už dostalo 165 lidí.

Z města bylo odvezeno 400 tun odpadu. Celkové množství odpadu z povodní se odhaduje na pětinásobek.

Ve městě a ve Václavicích v tuto chvíli pomáhá 140 vojáků, 26 sdružení dobrovolných hasičů a asi 250 dobrovolníků. V tuto chvíli nepotřebujeme materiální pomoc v podobě desinfekce, vody a úklidových prostředků. Obyvatelé v postižených částech města by uvítali nábytek a vybavení kuchyní. Prosíme ale o nábytek nový nebo v dobrém stavu. Pro příjem těchto darů máme k dispozici sklad. Kontaktní místo je v hasičské zbrojnici. Nejlepším darem jsou v tuto chvíli finanční prostředky, za které je kupováno to, co je momentálně potřeba. Číslo účtu zřízeného pro tyto účely je 984856329/0800, specifický symbol 1313.

Máme k dispozici první statistiky o škodách. Jen opravy povrchů chodníků a vozovek ve městě si vyžádají 66 miliónů Kč. Zatím nejsou vyčísleny škody na dalším obecním majetku. Oprava protržené hráze Kristýny bude zpracovaného posudku stát 10 mil. Kč.

Tři zemědělské podniky z Hrádku nad Nisou vyčíslily své škody na majetku, strojích a úrodě na 75 mil. Kč.

Včera navštívil Hrádek nad Nisou ředitel závodu Povodí Labe Ing. Jaroslav Jaroušek. Podle jeho informací dosáhly škody státního podniku jen na Nise 1 mld. Kč. Od dnešního dne má Povodí Labe ve městě těžkou techniku, s jejíž pomocí začínají nutné úpravy koryta a břehů řeky. Kritický může být v nejbližších dnech jakýkoliv větší déšť.

Jižní Morava pomůže 1 mil. Kč, dobrovolníky a technikou(tiskovka Kraje, mimochodem - byl jsem právě v oblasti, o které se píše, a bylo dojemné vidět tu vlnu solidarity, v kempu se řada lidí zajímala, co naši blízcí, v některých městech se pořádaly sbírky na náměstích)

Rada Jihomoravského kraje (JMK) na mimořádné schůzi projednala návrh hejtmana Michala Haška na povodňovou pomoc Libereckému a Ústeckému kraji. Radní schválili návrh finanční pomoci 600 tis. Kč Libereckému kraji a 400 tis. Ústeckému kraji. Dále 50 tis. Kč Diecézní charitě v Brně, která ve spolupráci s krajem organizuje humanitární pomoc a nasazení dobrovolníků na související náklady (PHM, stravování, ochranné pomůcky).

Jihomoravský kraj inicioval vyslání dobrovolníků pro psychosociální pomoc (27 psychologů) a pro likvidaci škod a na úklid (45 lidí).

„SUS Jihomoravského kraje je na vyžádání připravena poskytnout techniku i pracovníky dle požadavků Libereckého kraje. Nabízí též postiženým krajům poskytnutí speciálního přípravku proti komárům Vectobac. Jeho využití bude konzultováno s odborníky z hygienické služby dle konkrétních podmínek na místě,“ říká Michal Hašek, hejtman JMK a předseda Asociace krajů ČR.

O nejbližší pomoci bude jednat také zastupitelstvo Jihomoravského kraje.

 

Ve Frýdlantě od dnešního dne zároveň pracuje 21 strážníků Městské policie Brno, kteří pomáhají tamní policii se zajištěním bezpečnosti.

ZZS LK v Heřmanicích pomáhá i Vodní záchranná služba z jižní Moravy a v oblasti pracují také jihomoravští hasiči.

Tisková zpráva z CzechToturismu:

Ničivé povodně o víkendu napáchaly v Libereckém a Ústeckém kraji velké škody a hned vzápětí rapidně poklesl počet turistů, bohužel i v nepostižených oblastech, kde mohou turisté bez rizika strávit dovolenou.

Strach z dovolené v těchto nepostižených oblastech se již začíná projevovat (poloprázdné hotely, penziony, restaurace) a ještě více prohlubuje negativní dopad na ekonomiku Libereckého a Ústeckého kraje.

Během několik málo dnů poklesly tržby a stagnují rezervace na konec měsíce, září i říjen. V Českosaském Švýcarsku dosáhl propad 30 %. „Většina území národního parku je především pro pěší turisty dobře dostupná, zásadnější omezení lze očekávat pouze v bezprostředním okolí řeky Kamenice,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Obavy z návštěvy národního parku nejsou namístě.“

Oproti minulému týdnu se počet turistů podstatně snížil i v Libereckém kraji, v Českém ráji zaznamenali podnikatelé pokles až o 35 % a v oblasti Krkonoš a Jizerek se ztráty pohybují mezi 40 - 50 %. „Úbytky klientů téměř o polovinu hlásí skoro každé z rekreačních zařízení, přitom ne všechna místa v Libereckém kraji byla postižena povodněmi," komentuje situaci Lidie Vajnerová, statutární náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch. “Oblasti jako Český ráj, Harrachov či Jablonecko povodněmi neutrpěly, a proto do těchto míst mohou turisté cestovat bez obav," doplňuje Vajnerová.

„Právě v tuto nelehkou dobu mohou čeští turisté svými dovolenými a výlety do nepostižených oblastí těmto dvěma krajům pomoci,“ uvádí ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

 

Kdy se správce toků pustí do úklidu? (tisková zpráva města Česká Lípa)

Povodňový a krizový štáb města Česká Lípa byl dnes zástupcem státního podniku Povodí Ohře Chomutov informován o přípravách úklidových prácí v oblasti řeky Ploučnice.

„S ohledem na to, že voda na Ploučnici teprve opadá, veškeré práce by se měly rozjet po pondělní poradě, kde bude rozhodnuto o rozsahu a přesném harmonogramu,“ zkonstatoval Jan Svejkovský. Vodohospodářské práce se pak v oblasti České Lípy budou týkat jak samotné Ploučnice tak jejích přítoků, tj. Šporky a Robečského potoka. V první fázi by mělo dojít k pročištění toků a stabilizování koryt. Zároveň budou zaznamenány i povodňové stopy, které jsou důležité z pohledu aktualizace povodňových plánů a protipovodňových opatření. 

Dnes dopoledně obdržel povodňový štáb také aktuální povodňovou výstrahu od Českého hydrometeorologického ústavu, z níž vyplývá, že vzhledem k očekávanému vývoji počasí stav povodňové bdělosti trvá až do odvolání.

Vysoušeče potřebují jako sůl (tiskové zpráva Nového Boru)

Všechny obce na Novoborsku navštívil počátkem týdne  Jindřich Mareš, starosta Nového Boru a předseda povodňové komise obce s rozšířenou působností. S představiteli obcí i členy osadních výborů hovořil, aby měl co nejvíce čerstvých informací před jednáním povodňové komise.

„V Kunraticích, kam už novoborští hasiči odvezli materiální humanitární pomoc, upozornil na zásadní problém  starosta Pavel Minařík. Ze všeho nejvíce teď potřebují vysoušeče. Proto jsme jich z centrálního krizového štábu okamžitě padesát objednali,“ zdůvodnil Jindřich Mareš. „V Bukovanech jsme na místě řešili přistavení velkokapacitního kontejneru na odvoz kontaminovaných věcí. Velmi špatné je to na Cvikovsku, škody po povodních tu budou odstraňovat hlavně za peníze, které uvolnila vláda z rozpočtové rezervy. Škody na komunikacích a mostech průběžně monitoruje tajemník povodňové komise Pavel Štyndl,“ podotkl novoborský starosta.  

Vyzvedněte si protipovodňové pytle!

Protipovodňové pytle i písek jsou k dispozici v novoborské hasičárně, v ulici Generála Svobody.  „Zásobu máme dostatečnou, jakmile protipovodňové pytle dojdou, seženeme další,“ ubezpečil Pavel Štyndl, vedoucí organizační složky JSDH v Novém Boru, a vyzval občany, aby o pytle s pískem požádali dřív, než se vodní hladiny začnou nebezpečně zvedat.

Pátek

Vyjádření starostky Hany Moudré k plánovanému přerušení stavby obchvatu České Lípy:

Výstavba obchvatu se pracně připravovala několik let, takže pozastavení stavby je pro mne naprostým zděšením. Hlavně kamionová doprava tak bude i nadále zatěžovat střed našeho města. Již před letními prázdninami jsme kontaktovali ministerstvo dopravy a požádali o podporu této stavby. O podobnou podporu jsme požádali i hejtmana Libereckého kraje. Informaci, která zazněla na dnešní tiskové konferenci z úst ministra dopravy, proto vnímám jako velice špatnou zprávu. Česká Lípa zůstává jedním z posledních větších měst v ČR, které stále nemá vybudovaný obchvat.

Nahoru