18/2011

Verze pro tisk |

Bude se město bránit zbourání OD Banco? Karel Bubeník nebyl odvolán z pozice předsedy finančního výboru. Povodí Ohře představilo projekt protipovodňových opatření. Za kvetoucí měsíčnicí nebo na šKRPÁL?

 

Minule jsem slíbil, že vysosám pár informací z dubnového zasedání zastupitelů. Podle zápisu chyběly Věra Strnadová, Romana Žatecká a Marie Nedvědová. Před projednáváním jednotlivých bodů vystoupil Pavel Eger, ředitel závodu Terezín Povodí Ohře. Představil studii plnou opatření, která mají zvýšit kapacitu suchých nádrží a zabránit tak povodňovým škodám. Studie má předpokládané náklady ve výši 753 milionů korun, návratnost se předpokládá cca 27 let. Informace o celém projektu naleznete zde.  

O 227 tisíc byl navýšen rozpočet města, šlo o padesátiprocentní podíl na zisku Městských lesů. Zastupitelé rozhodovali o tom, komu peníze dají. Nakonec jednohlasně přiklepli Mateřskému centru Pumpkin 50 000 Kč, Sboru dobrovolných hasičů Česká Lípa 50 000 Kč, Swingovému a Jazzovému orchestru Big Band CL 77 000 Kč a Českému rybářskému svazu Česká Lípa 50 000 Kč.

Nediskutovalo se o změně Obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. Podle materiálů byla hlavním důvodem novelizace změna přílohy stávající obecně závazné vyhlášky č. 7/2010 obsahující seznam pozemků, jejichž zvláštní užívání je zpoplatněno místním poplatkem. "Přílohu je nutno aktualizovat s ohledem na změny v označení pozemků, ke kterým došlo v průběhu doby. V některých případech byly tyto pozemky rozděleny a pod původním parcelním číslem již nejsou v katastru nemovitostí evidovány, v několika málo případech byl vypuštěn pozemek, který se ke zpoplatnění jako veřejné prostranství již nehodil (např. nebyl veřejně přístupný). Z důvodu přehlednosti a srozumitelnosti je tato změna navrhována formou přijetí celé nové vyhlášky a zrušení vyhlášky dosavadní." Citoval jsem z důvodové zprávy.

Ke stejnému bodu byl dodatečně přilípnut i návrh změny obecně závazné vyhlášky č. 1/2010, který by rozšířil místa, kde by mohly být provozovány výherní automaty. Ani zde nakonec nedošlo k diskusi a zastupitelé většinou nápad zamítli. Sama Hana Moudrá jasně řekla, že nestojíme o další herny.

Jelikož chyběla Romana Žatecká, nedošlo k diskusi o odvolání Karla Bubeníka z pozice předsedy finančního výboru a jeho nahrazení Petrem Máškou. Zastupitelé prostě tento nápad zamítli.

V rámci interpelací se jednalo o zbourání OD Banco. Začal Petr Skokan, který se zeptal, zdali bude o tomto problému jednat nějaký výbor. Hana Moudrá k tomu sdělila, že žádný výbor problém zatím neřešil. "Demolice byla prozatím pozastavena. Město s novými majiteli a investory jedná," řekla starostka. Následně se roztomile mluvilo o něčem jiném, aby po chvíli opět vystoupil Petr Skokan s návrhem, aby se příslušné výbory demolicí zabývaly a následně podaly zprávu zastupitelům.

Hana Moudrá ho upozornila, že je to soukromý pozemek a město zasahovat nemůže. To je práce stavebního úřadu. "My se vyjádříme v rámci stavebního řízení," doplnila Hana Moudrá.

Do deníku přidávám i některé akce, na které dorazily nabídky ve formátech, které nešly dát jako samostatné články:

Některá má videa z minulého týdne:

 

Něco navíc bude ještě zítra ve videodeníku.

Kam se ještě vypravit v nejbližších dnech?  V kině Crystal budou na začátku týdne promítat poměrně dobře přijatý akční film s názvem Zdrojový kód. V posledních týdnech je mimořádně aktivní českolipská ZUŠka. Ve čtvrtek proběhne na prostranství vedle její budovy happening. V pátek vystoupí v Progresu brněnská kapela Biorchestr. Já pojedu v sobotu se studenty na krajské kolo soutěže s názvem Zelená stezka – Zlatý list. Tentokrát bez ambicí, ale věřím, že některé z českolipských družstev postoupí do celostátního klání. Manželka pro změnu spolupořádá snad už tradiční pochod kolem Špičáku s názvem šKRPÁL. Tak neseďte doma!

Nahoru