14/2011

Verze pro tisk |

ZUŠ s Libertinem nesplynou. Zatím. K čemu jsou výbory? Budou ty veřejné diskuse nebo se o nich bude opět hovořit až před volbami? Dušek, Schmitzer, autostopař a křest Swayambu = program příštího týdne.

Myslel jsem si, že do víkendu bude na stránkách města aspoň zápis ze zastupitelstva (jako minule), ale asi už je nějaký ten pátek po volbách a nemusí se to s tou glásností tolik přehánět. I přes můj aprílový článek (zde) asi už všichni víte, že nápad sloučit DDM Libertin se ZUŠkou neprošel. Jen útržkovitě se zatím dozvídáme proč. Předpokládám, že opozice hlasovala z principu proti, a to i přesto, že její členka ve školském výboru, Gabriela Fišerová, byla pro. Otázkou tedy je, proč se výbory vlastně zakládají, když jejich doporučení nehrají pro stranické kluby nějak podstatnou roli. Domnívám se, že paradoxně tady jako pojistka zafungovali komunisté, kteří sice zpravidla hlasují s koalicí, ale tentokrát to pro ně byla silná káva. Pokud jsou mé informace správné, tak jejich zastupitelka Jana Zejdová chtěla lépe zpracovanou důvodovou zprávu, zejména co se finanční stránky týká. Z toho důvodu předpokládám, že komunisté projekt zcela nepotopili. Starostka ho chtěla po debatě stáhnout, ale na naléhání Petra Skokana se nakonec hlasovalo. Jelikož nemám k dispozici zápis o hlasování, nevím, jestli návrh neprošel o jeden či o čtyři hlasy, jak tvrdí různé zdroje. Tipnul bych si, že o jeden, ale je to vlastně jedno.

Už jsem v jednom z minulých deníků napsal, že v zásadě mi projekt splynutí nevadí. Vždyť by bylo super mít všechny městem dotované mimoškolní aktivity pod jednou střechou, navíc ve svém domě, který byl a vlastně stále je rekonstruován. A není zcela využit. Chápu, že zaměstnanci se budou bránit, budou snášet argumenty proti - stejně jako je budeme snášet my na gymnáziu, až nám budou chtít ukrást jednu třídu osmiletého gymnázia. Možná se sluší připomenout, že sloučení podporuje asi polovina zaměstnanců ZUŠky v čele s další členkou školského výboru Losovou.

Vadí mi ale jiné věci. Proč splynutí nikdo neprojednal s oběma ředitelkami? Mě může těšit, že se minimálně jedna dostala k informaci díky i-novinám. Nesvědčí to však o dobré komunikaci mezi městem a jeho pracovníky. Proč se o celém projektu nevedla aspoň minimální veřejná diskuse, jak nám bylo slibováno před volbami a těsně po nich? Hlavně, ať mi nikdo neříká, že se to přece projednalo ve školském výboru. Ze zápisu vyplývá, že se o tom zase až tak nemluvilo, prostě holky vedené Karlem Hellerem něco odmávly a bylo hotovo.

A pak je tady samozřejmě ta pachuť, že vše má být jen zastírací manévr pro zbavení se ne úplně oblíbených ředitelek. Není to už ale příliš šroubované? Jiřina Mimrová udělala během uplynulého roku tolik bot, že by ji šlo odvolat i bez podobné akce.

Na druhé straně mi vadí, že Libertin nahnal do zasedací síně děti. Nikdo jim přece nechce jejich aktivity z principu sebrat. Byl bych první, kdo by se v tom tady v deníku začal pitvat. Ono vůbec obě strany snášejí argumenty, které nejsou tak úplně pravdivé. Například jsem nepochopil, proč se v důvodové zprávě píše, že ZUŠka je dopoledne nevyužívaná. V tom Libertin přece moc nepomůže. Pobavila mě i zmínka o elektrotechnickém kroužku. Ten skutečně v ZUŠce funguje a místnosti, které využívá, jsou moc krásné. Ale na každé dítě tam připadá jedna.

Jako občan si myslím, že by se skutečně mělo udělat cosi jako studie využitelnosti. Ne, nemusí to dělat nějaká přiblblá agentura, stačí někdo z radnice s tužkou a papírem. Nebo členové školského výboru.

Vám, čtenáři, doporučuji přečíst si materiály, které jsem včera vysosal z netu (zde, zde a zde). Zkusím ještě přidat další. 

Končící týden jsem zčásti strávil v Německu na dílnách projektu Lanterna Futuri. Třída, která měla tentokrát jet, se nechala trochu ukecávat, ale nakonec pracovala fantasticky. První příspěvek, který se o Lanterně objevil na facebooku po příjezdu mi udělal skutečnou radost. Dovolím si ho odcitovat:

Pocatecni skepse a odrikani se promenily v prutrz uzasnejch, vtipnejch a originalnich zazitku na ktery budu vzpominat doufam jeste pekne dlouho. Nehlede na ty uzasny a kreativni lidi, super zazitky s poskytnutou technikou a banda skvelejch spoluzaku mi zajistili do mrte vyuzitej a nabitej tejden. Jsem vazne rad, ze jsem nebyl tak kratkozrakej a jel jsem i prez blahovou vidinu "skvelyho tydne flakani ve skole".

Více zde.

V zítřejším videodeníku bude pár záběrů. Dále také něco z atletických závodů, společenského večera ZŠ Špičák či malého výletu do lesů.

Co příští týden? V úterý třeba do knihovny na vyprávění Romana Vehovského o sedmiletém stopování po Asii a Oceánii. Anebo do Boru na koncert Jiřího Schmitzera. Ve čtvrtek se v KD Crystal uskuteční přednáška o životě s Jaroslavem Duškem. V sobotu křtí skupina Swayambu své CD v Progresu.

Nahoru