Co se dělo nejen ve světě erasmáckých dobrovolníků Farní charity Česká Lípa v posledních sedmi dnech? U všech jednoznačně zvítězily dojmy z návštěvy zabijačky!
Pro některé byla zabijačka šok, jelikož jim příšlo zvláštní ono českého nadšení při zpracování vepře. Pro některé, tedy spíše pro statečnou menšinu, pak bylo náročnou zkušeností ochutnávka zabijačkového menu a pro některé pak litry dobrého piva!
„Bylo to úžasnější, než jsem si dovedl představit,“ řekl k zabijačce Španěl José.
„Nejlepším momentem celé akce byl závěr, když jsme společně popíjeli a tančili.“ Právě jediný mužský zástupce z řad zahraničních dobrovolníků vydržel až do konce. Dal si zabijačkový guláš i ovar. Jitrnici ochutnal také, ale hodil si ji na pánev, lehce prohřál a strčil mezi dva chleby se zeleninou a dochucovadly. I tak ale z chuti nadšený nebyl.
José (vpravo) užívající si pozabijačkové oslavy
„Nechtěla jsem se jít do kuchyně ani podívat, jak se jídlo připravuje. Bylo tam na mě příliš krve," řekla Španělka Patrície.
„Celá akce začíná, když se sejdou rodiny a společně vyrazí na býčí zápasy, jednu z nejtypičtějších akcí ve Španělsku. Pak torero, člověk který býka zabije, začne svou práci. Z býčího masa vyrobí chutné pokrmy jako třeba Rabo de Toro o Caldereta," vypráví José. Býčí oháňka s jamónem, tedy sušenou šunkou z bílého vepře, vařená v kořenové zelenině na víně patří k nejtradičnějším pokrmům v Cordóbě.
A právě s národním svátkem La Matanza nás José seznámí v jednom z příštích dílů našeho seriálu.
„Bylo to úžasnější, než jsem si dovedlo představit“ k zabijačce řekl José.
A co bylo pro Josého nejúžasnějším momentem?
Jednoznačně závěr celé akce. ☺ „Nejlepším momentem celé akce byl závěr, když jsme společně popíjeli a tančili“. A tak José ochutnal českou tradici, pravý zabijačkový guláš i ovar. A vše zalité českým pivem !
A co děvčata? Jak ta si užila zabíjačky?
Koláče, bábovka, zákusky…. To bylo to pravé pro naše dobrovolnice.
Jediná Sally se odvážila ochutnat i masité pokrmy. A tak si pochutnala společně s námi.
Ovšem myslet si, že zabijačka je čistě česká záležitost je omyl.
Jak nám řekl José, i ve Španělsku slaví podobně. Na festivalu nazývaném La Matanza (The Killing Day).
A jak tento jejich svátek vypadá?
„Celá akce začíná, když se sejdou všechny rodiny a jdou společně na zápas býků, jednu z nejtypičtějších akcí ve Španělsku. Pak torero, člověk který býka zabije, začne svou práci. Z býčího masa vyrobí chutné pokrmy jako třeba Rabo de Toro o Caldreta.“ Dodává José.